Ο Σύλλογός μας


ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΑΡΤΑΣ

Κεραμεικού 23  1ος όροφος

ΑΘΗΝΑ       Τ.Κ.  104 37

τηλ.  210 52 42 263

e-mail :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε στην Αθήνα το1983.

Ήταν μια ιδέα ανθρώπων οι οποίοι μεγάλωσαν στο χωριό και για κοινωνικοοικονομικούς λόγους αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα ,κυρίως στην Αθήνα και την Άρτα. Οι μνήμες ήταν δυνατές και η επιθυμία να κρατηθούν όσο πιο στενές γίνεται οι σχέσεις με την γενέτειρα συνεχώς μεγάλωνε. Το ίδιο όμως μεγάλη ήταν και η απογοήτευση για την ερήμωση και την εγκατάλειψη τόπων όπου κάποτε έσφυζαν από ζωή και γέμιζαν με φωνές. Το Μοναστήρι της Παναγίας ήταν πλέον κλειστό. Το παλαιό σχολείο που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο δεν φιλοξενούσε πια μαθητές. Στην περιοχή ήταν έντονο το στοιχείο της εγκατάλειψης γεγονός που πονούσε πολύ όσους αγάπησαν αυτό τον τόπο. Κάτι έπρεπε να γίνει, κάπως έπρεπε να σταματήσει αυτό. Το ίδιο όνειρο δυο γυναικών, με την Παναγία, ήταν αυτό που έδωσε την ώθηση για την δημιουργία μιας ομάδας, ενός Συλλόγου που θα κινητοποιούνταν ώστε να αλλάξει κάτι στη δεδομένη κατάσταση. Με ένα χαρτί στα χέρια και γυρνώντας σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας όπου υπήρχαν Μεγαλοχαρίτες μαζεύτηκαν δειλά-δειλά οι πρώτες υπογραφές για την δημιουργία του Συλλόγου.


Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν προσωρινό και είχε σαν σκοπό την οργάνωση και τη σύσταση καταστατικού σύμφωνα με το οποίο θα καθορίζονταν ο χαρακτήρας και οι σκοποί του Συλλόγου και με το οποίο θα οδηγούνταν στις πρώτες εκλογές. Το συμβούλιο αυτό αποτελούσαν :
Πρόεδρος: ΛΙΑΠΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του Κων/νου.

Αντιπρόεδρος: ΜΠΑΦΑΤΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Χριστόφορου

Γεν.Γραμματέας: ΤΟΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Αθανασίου

Ταμίας : ΓΙΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη

Έφορος Δημ. Σχέσεων : ΖΑΓΚΑΒΙΕΡΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΗ του Νίκου

Μέλος Α’ : ΜΠΑΦΑΤΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Παναγιώτη

Μέλος Β’ : ΡΟΥΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου.
Αφού συνετάχθει το καταστατικό έγιναν οι πρώτες εκλογές στις 8 / 4 / 84.

Από τις εκλογές αυτές προέκυψε το εξής Διοικητικό Συμβούλιο:


Πρόεδρος: ΚΟΛΟΒΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Ηλία

Αντιπρόεδρος: ΜΠΑΦΑΤΑΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του Χριστόφορου

Γεν.Γραμματέας: ΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Θωμά

Ταμίας : ΓΙΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ιωάννη

Έφορος Δημ. Σχέσεων: ΛΙΑΠΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ του Κων/νου

Μέλος Α’: ΤΣΑΜΠΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Γεωργίου

Μέλος Β’: ΤΣΟΥΒΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΛαζάρουΟι σκοποί του συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι:


Η ενίσχυση της ευημερίας και της προόδου των κάτω συνοικισμών της Μεγαλόχαρης και η επίλυση των προβλημάτων αυτών των συνοικισμών.

Η ανάπτυξη στενής συνεργασίας με άλλους συλλόγους και με κάθε Αρχή ή Υπηρεσία για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων σε όλους τους τομείς , πολιτιστικούς , κοινωνικούς και οικονομικούς.

Η πολιτιστική ανάπτυξη των παραπάνω συνοικισμών και η ψυχαγωγία των κατοίκων.

Η δραστηριότητα του συλλόγου αποβλέπει στη διατήρηση της παράδοσης , των εθίμων και των παραδοσιακών χορών με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου.


Ακόμα, αποβλέπει στην ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο χωριό στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλα όσα θυμίζουν τις ρίζες.Οι εκδηλώσεις που κάνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος είναι οι παρακάτω:Στην Αθήνα …


Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ιδιόκτητη αίθουσα που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας , Κεραμεικού 23.

 

Αίθουσα συλλόγου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποκριάτικη γιορτή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό

 

 

You are here: Home Ο Σύλλογός μας